בית אבות

תוחלת החיים במאה ה-21 נמצאת במגמת עלייה מתמדת, ובהתאם משתנה לחלוטין האופן שבו נתפש פרק החיים שמכונה "גיל הזהב", ואשר נמתח על פני פרק זמן ארוך יותר, ולא רק פרק זמן ארוך יותר אלא גם כזה שמי שהגיע אליו רוצה למצות אותו וליהנות בו.
שינוי התפישה לגבי גיל הזהב מוביל גם לשינוי הקונספט הלא חדש של בית אבות. אם בעבר הדגש העיקרי במסגרות אלה היה על מתן שירותים רפואיים ועזרה בפעילויות היומיום הבסיסיות (התלבשות, מקלחת וכו'), הרי שכיום מוקדשת יותר ויותר תשומת לב להבטחת רווחתם הנפשית של הקשישים השוהים באותה מסגרת ובפרט נעשה מאמץ ליצור בית אבות משפחתי – כלומר מסגרת מחבקת, תומכת וכזו המציעה חיים עם תוכן, עניין והנאה.
בית אבות משפחתי – המשפחה מתרחבת
אחד המרכיבים העיקריים ברמת ההנאה של בני ובנות הגיל השלישי מחייהם בפרק זמן זה הוא איכות הקשרים המשפחתיים.
למרבה הצער ישנם מקרים שבהם מעבר אל בית אבות מצמצם את הקשר עם המשפחה. אמנם הילדים והנכדים טרודים מן הסתם בחייהם ומתמודדים בעצמם עם מגוון רחב של קשיים, ובאופן טבעי הם יודעים שיקיריהם בידיים טובות ונמצאים במקום שבו יש להם חיי חברה עשירים, אולם גם כך הקשישים עצמם כמהים לביקוריהם של הילדים והנכדים.
בית אבות משפחתי הוא מקום שמעודד את בני המשפחה להגיע לביקורים תכופים ככל האפשר, יוצר עבורם פעילויות משותפות שמתאימות לבני ובנות כל הגילאים ובאופן כללי מבטיח אווירה נעימה במיוחד בבית האבות.
בנוסף התחושה בבית האבות היא שגם אנשי הצוות והקשישים האחרים החיים בו הופכים לחלק מהמשפחה, וכך למעשה המשפחה מתרחבת ובני ובנות גיל הזהב זוכים ליחס חם בכמות נאותה ובהתאם לחיים טובים יותר כפי שמגיע להם.
איך להבטיח התאקלמות מוצלחת?
גם מעבר אל בית אבות משפחתי, שכאמור מעניק חום ואכפתיות ומבטיח נחת מלאה, עלול להיות קשה בימים הראשונים.
על-מנת להקל על הקשיש את ההסתגלות אל בית האבות, שהופך עד מהרה לבית לכל דבר, רצוי קודם כל לבצע סיור מקדים במקום, כך שהקשיש יכיר את אותו בית אבות שבו הוא עתיד לבלות את פרק החיים האחרון, ובנוסף להשתדל לבקר בתדירות גבוהה במיוחד בתקופה הראשונה.